EXTENSIONS AND RENOVATONS TO EXISTING COTTAGE AT

 MAGHERACORRAN, CONVOY – Laughlin

 

 PLANNING GRANTED 08/06/2012

The dwelling consists of an original stone walled cottage, which has been extended over the years to the side and rear. The site is located in a rural location surrounded by low-lying farmland with the added benefit of mature planting along the boundaries.

The brief was to create a substantial 4 bedroom family home with an emphasis on light, sun and connection to the garden. The clients also indicated that they wished to retain the character of the original cottage and complement that with any new-build.

A measured survey of the property was carried out.

 

 See below:

 

 Design process:

 Careful consideration was given to the orientation / situation of the cottage within the site and it was decided to remove the later built extensions, use the original cottage as a focal point and create new linked extensions to provide the additional accommodation required. The design evolved from the vernacular architecture of the cottage with a modern / contemporary twist, with an emphasis on passive solar gain. The main extensions are of a simple pitched roof form, with clean and simple detailing / finishes. In order to maintain the integrity and form of the existing cottage, flat roof links are incorporated to connect the extensions. The existing cottage accommodates the kitchen / living space at the request of the client, with a single storey extension formed to the rear / east, orientated for sun and views of the garden. This extension accommodates the dining space with bi-fold sliding doors opening onto a new garden patio. A separate sitting room, utility, shower rm. is also provided. A further 2 storey extension is provided to the side / south accommodating a new entrance, 3 no. bedrooms, bathroom at ground floor level with a master suite at first floor level.

 

See planning drawings below: